Aşkabat Neresi?


Türkmenistan’ın başkenti olan Aşkabat, Kopet Dağı’nın eteklerinde ve Karakum çölünün güney kenarında kurulmuş bir şehirdir. Türkmenistan’ın endüstri ve kültür merkezidir. Ruslar tarafından 1881 yılında kurulan şehir, Sovyetlerin dağılmasından sonra 1992 yılında Türkmenistan’ın başkenti olmuştur.
            Aşkabat’ın Farsçadaki anlamı ‘aşk şehridir’. Aşkabat’ta MÖ. 900 yıllarından kalma bir Neolitik uygarlığa ait kalıntılar bulunmaktadır. Arkeologların yaptığı araştırmalara göre çok eski medeniyetlere ait kalıntılar, hayvancılık ve madencilik izlerine rastlanmıştır. 773 binlik nüfusu ile ülkenin en kalabalık şehridir. Diğer Türk dünyası ülkelerinden farklı olarak Aşkabat’ta doğu tarzı mimari yoktur. Yani Aşkabat tamamen modern, çelik, beton ve cam binalarla doludur.
            Şehrin en yüksek yapısı ‘Tarafsızlık Kuşağı’ adındaki cumhurbaşkanının altından heykeli görülmeye değer bir yapıdır. Ayrıca Sanat Müzesi, Tarih Müzesi ve botanik bahçesinin yanında el dokuma halıları da görülmeye değerdir. Oldukça temiz bir şehir olan Aşkabat, modern görünümlü, park ve anıtları bol bir şehirdir.
Aşkabat’ın görülmeye değer bir diğer mekânı da bağımsızlığın 3. yılında yapılan 3 ayak anıtıdır. Anıtın tam tepesinde ülkenin ilk lideri Türkmenbaşı’nın altından bir heykeli bulunmakta. Hazır makale satın alarak buna benzer ya da farklı konularda içeriklere sahip olmanız mümkün.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Banjul Neresidir?

Atatürk Barajı Nerede?