Aşure Günü Ne Zaman?


Aşure, Arapçada 10 anlamına gelen aşara kelimesinden türemiştir ve Muharrem ayının onuncu günü aşure günü olarak kabul edilmiştir. Müslümanların inanışına göre Nuh tufanının onuncu gününde elinde azar azar yiyeceklerden kalan Nuh peygamber bu yiyecekleri birleştirerek bir yemek hazırlamıştır.
Muharrem ayının onuncu günü olan aşure gününde oruç tutmak mekruh, ibadet etmek ise oldukça sevaptır. Ancak 1 gün öncesi ya da sonrası oruç tutmak makbuldür.
Buğday, nohut, fasulye, fıstık, fındık, pirinç, mısır, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, elma gibi malzemelerin karışımı ile yapılan aşure üzerine nar taneleri, dövülmüş ceviz içi ve tarçınla süslenerek servis edilir.
Muharrem ayında aşure pişirmenin yanı sıra 10 gün muharrem orucu tutmak da oldukça sevaptır. Ayrıca aşure gününde sadaka vermek, 10 Müslümana selam vermek, salavat getirmek, bol bol dua okumak oldukça hayırlıdır. Muharrem ayının 9. ve 10. gecelerinde teşbih namazı kılmak da önemli ibadetlerdendir. Muharrem ayı ve aşure günü Müslümanlar kadar Hristiyan ve Yahudiler tarafından da kutsal sayılmaktadır. Farklı konularda da makale siparişi verebilirsiniz. Buna benzer örneklerden ya da hazır makalelerden yararlanmak adına içerik ajansı ile görüşme sağlamanız gerekiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşkabat Neresi?

Banjul Neresidir?

Atatürk Barajı Nerede?