Bahçesaray Neresi?


Önemli Türk şehirleri arasında yer alan Bahçesaray, günümüz Ukrayna’sının Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde yer almaktadır. Şehir geçmişte Kırım Hanlığı’na başkentlik yaparken günümüzde küçük bir şehir durumundadır. Kırım’ın güneyinde konumlanan şehrin Karadeniz’e de küçük bir kıyısı bulunmaktadır. Tarihte çok önemli roller üstlenen Bahçesaray, günümüzde merkezinde 40 bin civarı kişiyi barındırmaktadır. Sovyet sürgünü sonrasında Kırım Tatarları’nın nüfusu neredeyse bitme noktasına gelmiştir. Ancak Sovyetler yıkıldıktan sonra anavatanlarına dönen Tatarlar, bugün şehrin yüksek bir yüzdesini oluşturmaktadır. Bu geri dönüş, tarihte eşine az rastlanır bir memleket aşkının da hikâyesidir.  

            Salacak semtinde yer alan 1. Mengli Giray Han ve 1. Hacı Giray Han türbeleri, şehrin önemli ziyaret noktalarıdır. Bunların yanında Salacak semtinde birçok başka tarihi güzellik yer almaktadır. Ünlü Kırımlı lider ve bilim adamı İsmail Gaspıralı’nın mezarı da Bahçesaray’da yer almaktadır. Görülmeye değer diğer önemli mekânları, Çufutkule Mağaraları, Canike Hanım Türbesi ve Gözyaşı Çeşmesi olarak sıralanabilir.

            Ayrıca Kırım Tatarlarının yetiştirdiği en önemli bilim, siyaset ve gönül adamı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da şehrin yetiştirdiği ünlü simalardandır. Buna benzer içeriklere sahip olmak isteyenler hazır makale siparişi vermeli.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşkabat Neresi?

Banjul Neresidir?

Atatürk Barajı Nerede?